Son yeniləmə: 19 Avqust 2024 10:53
Prof. Dr. Mehmet Yüce – Özel olarak BAYRAQDAR MEDİA için.
BAYRAQDAR MEDİA – Uzun ve yorucu çalışmalar sonucu Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin kurularak bu yıl öğrenci almaya başlaması iki ülke ilişkileri açısından oldukça önemli bir gelişmedir. O nedenle alınan bu yol çok önemlidir. Bu girişimin herkesçe desteklenmesi gerekir. Bununla birlikte Türk Devletleri Teşkilatının lokomotifi olan iki ülke arasında eğitim alanında en somut bir proje olan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesine ilişkin Azerbaycan’da oluşan yüksek beklenti doğal olarak üniversiteye birtakım fonksiyonları yüklemiştir. Söz konusu fonksiyonları ana başlıklar halinde özetle şöyle belirtmek mümkündür:
– Azerbaycan yükseköğretimi için rol model olacak bir üniversite modeli oluşturmak,
– Azerbaycan’ın özellikle mühendislik ve tıp alanında ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli insan kaynağını yetiştirmek,
– Bölge’nin yükseköğretiminde öncülük yapacak ve cazibe merkezi olacak bir eğitim üssü oluşturmak,
– Türk Dünyasında özellikle eğitim alanında işbirliğini geliştirecek bir çatı üniversite niteliğini ortaya koymak,
– Türk kültürü ve Türk Dünyası değerlerini benimsemiş gençleri yetiştirmek,
Bu beklentilere karşın üniversitenin henüz kurumsal bir yapı kazanmamış olması, idari ve akademik kadrosunun oluşturulmamış olması, Azerbaycan gibi merkezi yapının güçlü olduğu bir ülkede büyük kampüsü olan farklı fakülteleri bünyesinde bulunduran bir üniversite yerine farklı üniversitelerin kendi bölümlerini açarak öğrencilerini okuttuğu bir yapı oluşturulması Azerbaycan kamuoyunda oluşan beklentileri karşılamadı. O nedenle ülkenin bazı akademik çevreleri ve aydınları tarafından bu gelişme tepkiyle karşılandı. Özellikle bu yıl açılacak üç bölüm için çıkan ilanlarda eğitim dilinin İngilizce olacağının belirtilmiş olması başta milli değerlere karşı hassasiyeti olanlarda rahatsızlık yarattı. Elbette Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinde ilerleyen dönemlerde bazı Türkçe bölümler açılacaktır. Azerbaycan’da rol model olması beklenen üniversitenin bu eğitim yılında açılacak üç bölümünün de İngilizce eğitim yapması yerine en azından bir bölümünün Türkçe eğitim yapması üniversitenin üstlendiği misyona daha uygun olabileceği kanaatindeyim.
Ayrıca bu durum İkinci Karabağ Savaşı sonrasında ülkede yükselişe geçen Türk Dünyası Birliği fikrine daha uyumlu olurdu. Umarım ki, yetkililer bu durumu dikkate alacaklardır. Azerbaycan’da yükseköğretim alanında farklı dillerde zaten eğitim yapılmaktadır. O nedenle ülkede Türkçe eğitim yapacak nitelikli eğitim kurumlarına ihtiyaç bulunmaktadır.