Press "Enter" to skip to content

Türk dünyası Şuşa’dan tüm dünyaya boylanır

Dos. Dr. Fatih Çağatay BAZ

Son yeniləmə: 9 İyul 2024 12:04

BAYRAQDAR MEDİA – Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkelerin devlet başkanları ve üst düzey yöneticileri Azerbaycan’ ınŞuşa şehrinde bir araya geldi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’ in ev sahipliğinde 6 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen zirve başarılı şekilde sonuçlandı.

Düzenlenen Zirveye, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Cömert Tokayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Japarov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orbán, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ve TDT Genel Sekreteri Sayın Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı. Zirvenin teması ise Ulaştırma, Bağlantısallık ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek idi. Ayrıca üst düzey konuların da görüşülmesi için önemli bir zirve gerçekleştirildi. Bu zirvede Karabağ Deklarasyonu ve çok sayıda önemli belgenin imzalandığı ifade edildi.

Zirvenin önemi alınan kararların yanı sıra gelecekteki işbirliklerinin kapsamlı şekilde ele alınmasıdır. Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatının güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Bunu sağlamada personel ve bütçe artışı sağlanacak.

Yaşanan bu gelişmeler Türk Devletleri Teşkilatının, üye devletleri arasındaki işbirliğini güçlendirme ve bölgesel istikrar, refah ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme konusundaki kararlılığını sürdüreceğini göstermektedir.

Zirvenin sonuçları, bu hedeflere ulaşılmasında önemli bir adım teşkil etmektedir.

Zirvenin Şuşa’da gerçekleşmesi özgürlüğünün ardından Türk Dünyası açısından mutluluk verici, dünyadaki toprakları esir altındaki devletlere umut verici nitelikteydi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’ in ifadeleri ile “Zirve’ nin Şuşa’da yapılması büyük sembolik anlam taşımaktadır. Şuşa, 4 yıldır özgür ve orada hızlı imar ve ihya çalışmaları yapılıyor.” Bu anlamda kardeş desteği Şuşa’da bir kez daha ortaya konuldu.

Ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ da Aliyev’in daveti üzerine Şuşa’da yer aldı. Uluslararası camia tarafından KKTC’nin daha fazla kabul edilmesi yönünde atılımlar ve gelişmeler sağlandı ve bu da zirvenin önemli mesajlarından birisiydi.

Sonuç olarak, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Şuşa’ da toplanması, genişletilmesi yönünde adımların atılması, Türk Dünyası ile ilgili uluslararası mesajlar verilmesi zirvenin önemini gösterdi.

Mission News Theme by Compete Themes.