Press "Enter" to skip to content

Türk tipi NATO: Turan Ordusu

Dos. Dr. Fatih ÇAĞATAY

Son yeniləmə: 25 İyun 2024 06:20

BAYRAQDAR MEDİA – Geçtiğimiz günlerde Kırgızistan, Azerbaycan’a Türk ülkeleri arasında NATO benzeri bir güvenlik sistemi kurulması fikrini önerdi. Kırgızistan Bakü Büyükelçisi Şuşa’ da hem bölgede hem de dünya genelinde nabzın yükselmesi, savaşların yakınlaşması sebebiyle Türk NATO’sunun kurulması gerekliğini ifade etti. Uzun süredir Türk devletlerinin birliği yönünde yapılan çalışmalar gerçekleştirilmekte.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi – Türk Konseyi) kurulması ile Türk Dünyasında diaspora, enerji, ekonomi, uzay, tarım ve daha birçok alanda işbirliği faaliyetleri gerçekleştirildi. Bu alanlardan en önemlisi muhakkak askeri işbirliğidir. Kırgızistan’ın Azerbaycan Büyükelçisi Kairat Osmonaliev: “Mevcut koşullarda Türk dünyası için bir güvenlik sistemi oluşturma konusunu gündeme getirmenin zamanı geldi ve bu yönde ciddi ciddi düşünmek gerekiyor.” ifadelerinde bulundu. Bu sözlerin ardından Türk Tipi NATO mu kurulacak sorusu gündeme geldi.

Bahse konu Türk Askeri Teşkilatının isminin Turan Ordusu veya farklı bir isim olması, teşkilatlanma yapısı ve merkezi konumları gibi konular hızlı şekilde vücut bulacaktır. Bu sayede Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinden herhangi birisine tehdit oluştuğunda,bu tehdit tüm üye devletlere yapılmış sayılacak vetehditlere birliktemüdahale etme imkânı doğacaktır.

Yine son günlerde Sırbistan Cumhurbaşkanı AleksandarVucic, dünyada üç ya da dört ay gibi kısa bir süre içinde büyük bir çatışma yaşanacağını söyledi.Aslında Dünya genelinde askeri anlamda nabzın yükseliyor olması, her daim aynı hissiyatta olan Türk Devletlerini bir olma, bir çatı altında olma, Turan yolunda olma konusunda ivmelendirmektedir. Halihazırda yaklaşık 300 milyondan fazla nüfusa, 4,5 milyon kilometrekarelik bir alana ve 2 trilyon doların üzerinde ekonomik hacme ulaşan Türk dünyası, sahip olduğu imkanlar ile büyük bir potansiyel ve gücü bünyesinde barındırmaktadır.

Sahip olunan bu güç ile topyekûn hareket edilmelidir.Artık yapılması gereken bir olma, birlik olma ve Turan Ordusunu kurma zamanıdır.

“İl; devlet devlet kükreyecek,
Şan, ordu ordu yürüyecek Türk’ün olsun!”

İlk şərhi yaza bilərsiniz

Lütfən, buyurub bir şərh yaza bilərsiniz

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Mission News Theme by Compete Themes.