Press "Enter" to skip to content

Bağımsız Tataristan Türk Devletleri Teşkilatına katılmak istiyor

Türk Devletleri Teşkilatı

BAYRAQDAR MEDİA – 10 Nisan 2023`de sürgündeki Bağımsız Tataristan`ın Başbakanı Rafis Kaşapov Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev`e çağrıda bulundu. Çağrı Bağımsız Tataristan Devleti`nin TDT üyeliğine alınması için. Önemini dikkate alarak çağrının metnini değerli okurlarımıza sunuyoruz:

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Sayın Kubanıçbek Ömüraliyev`e

Biz, Bağımsız Tataristan Hükümeti, tüm dünyaya dağılmış Türk milletinin bir parçası olan Tatar halkının tek ve özgür temsilcileri olarak, halkımızın yok olup gidecek bir sınıra yaklaştığından dolayı endişe ederek, Size müracaat ediyoruz ve Tataristan Cumhuriyeti Devletinin bağımsızlığını resmi tanıma olasılığını gözden geçirmenizi rica ediyoruz.

Biz Sizinle tüm Türklerin ortak devleti olan Türk Kağanlığımızı, bu ortak büyük geçmişimizi hatırlamalıyız! Biz hepimiz kardeşiz, tarihimiz, geleneklerimiz ortaktır ve dillerimiz çok benzer ve güzeldir!

Bağımsız Tataristan Hükümeti olarak zor zamanımızda kendi kardeşlerimizin yardımlarını rica etmek zorundayız!

Eğer bizim halklarımızın aralarında geçmişte anlaşmazlıklar olmuşsa, biz herkesten yürekten özür diliyoruz!

Tatar halkının her zamankinden daha çok kendi kardeşlerinin güçlü omuzlarına ihtiyacı var!

Biz, Rusya Federasyonu ile diplomasi ilişkilerinin zorluğunu anlıyoruz, lakin diğer kardeş Türk halklarıyla beraber işgal edilmiş topraklarda yaşıyoruz ve asimilasyona – ruslaştırmaya zorlanıp geri dönülemeyecek noktaya yaklaşmaktayız, yardıma ihtiyacımız bulunmaktadır!

Bağımsızlığı üçüncü ülkeler tarafından tanınmamasına rağmen, Tataristan Cumhuriyeti şimdi 30 Ağustos 1990 tarihindeki Bağımsızlık Bildirgesine, 21 Mart 1992 tarihinde geçmiş Tataristan Cumhuriyeti`nin bağımsızlığı hakkındaki Referandumun sonuçlarına, 6 Kasım 1992 tarihindeki Tataristan Cumhuriyeti`nin Anayasasına ve Tataristan`ın uluslararası hukuka uygun bir şekilde geçirilmiş prosedürlere göre bağımsız demokratik devlet statüsündedir. Yine şunu da belirtmeliyiz ki, Tataristan Cumhuriyeti 31 Mart 1992 tarihindeki Federal Sözleşmeyi de imzalamamıştı.

Maalesef, şimdilik hukuki temelleri sağlam ve net olmasına rağmen, Tataristan son hedefi olan gerçek bağımsızlığına ulaşamamıştır.

1990’ların başında dünya tam olarak Sovyetler Birliği`nin dağılmasına, Moskova`nın rolünün azalmasına hazır değildi ve bazı ülkelere yine Sovyetler zamanındaki gibi tam Moskova üzerinden işlerini yürütmeye devam etmeleri uygundu.

30 Ağustos 1990 tarihinde bizim Devletimizin Bağımsızlık Bildirgesi imzalanmıştı ve Tataristan Cumhuriyeti Rusya Sovyet Sosyalist Federal Cumhuriyeti içindeki Özerk Ulusal Cumhuriyet statüsünden 1991 senesinde dağılmış olan Sovyetler Birliğinin bir müstakil ulusal cumhuriyeti statüsüne yükselmişti.

1991 senesindeki Sovyetler Birliği`nin dağılma anında Tataristan Cumhuriyeti hukuki olarak Litvanya, Ukrayna veya Azerbaycan gibi tüm müstakil devletlerin statüsündeydi.

Ve bugüne kadar biz aynı statüdeyiz. Çünkü Tataristan hiçbir zaman Moskova`yla Rusya Federasyonu`na girişi veya Birlik hakkında herhangi Sözleşme imzalamamıştır. Tataristan`ın Rusya`nın bir parçası olarak sayılmasına herhangi hukuki temel bulunmamaktadır. Fiilen bugün Tataristan da, Çeçenistan da Moskova işgali altındaki topraklardır.

Kaldı ki Tataristan 1993 senesindeki Rusya Anayasası oylamasına katılmadı. Çünkü Tataristan vatandaşları Rusya`yı öz ülkeleri olarak görmüyorlardı ve üçüncü ülke Anayasası oylamasına katılabilecek hakları da yoktu. Rusya, Tataristan Cumhuriyeti vatandaşları için şimdiye kadar bile hukuki olarak hala üçüncü ülkedir.

Tam da o yüzden biz 2002 senesindeki Tataristan`da Moskova baskısıyla kabul edilen değiştirilmiş Tataristan Anayasasını tanımıyoruz ve Tataristan`ın varoluşunun meşru temeli olarak sadece aşağıdakileri sanmaktayız:

-30 Ağustos 1990 tarihindeki Bağımsızlık Bildirgesi;
-6 Kasım 1992 tarihindeki Tataristan Anayasası;
-21 Mart 1992 tarihindeki Tataristan Cumhuriyeti`nin bağımsızlığı hakkındaki Referandum sonuçları.

Şimdi Tatar halkının Moskova sömürgesinden kurtulup bağımsızlığına kavuşmasının tarihi şansı bulunmaktadır.

16 Aralık 1966 tarihindeki Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Anlaşmasında ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Anlaşmasında (iki Anlaşmada da birinci maddeler) aşağıdakiler beyan edilmiş: “Tüm halkların kendi kaderlerini kendileri özgürce belirleme hakkı bulunmakta. Bu haktan dolayı onlar kendi siyasi statülerini kendileri özgürce belirliyorlar ve ekonomik, sosyal ve medeni gelişmelerini kendileri özgürce sağlıyorlar… Bu Anlaşmaya katılan tüm devletler… BM yasasının maddelerine göre kendi kaderini özgürce belirleme hakkının uygulanmasını teşvik etmeliler ve bu hakka saygı duymalılar”.

Tatar halkı demokratik ideallere, özgürlüğe, eşitliğe, adalete ve kendi kaderini kendisi özgürce belirlemeye erişmeyi hedefliyor! Bizim Hükümetimiz uluslararası hukuk çerçevesinde ve insanlık değerlerine göre hareket edeceğine güvence veriyor ve demokratik dünyanın desteği olmaya hazır!

Uluslararası durum açısından bu mesele pek zor olmasına rağmen, biz Tataristan`ın bağımsızlığının uluslararası arenada tanınmasında Sizin yardımcı olmanızı rica ediyoruz.

Mümkün oldukça Bağımsız Tataristan Hükümeti`ne uluslararası ve diplomatik ilişkilerin oluşturulması için ve Tataristan`ın bağımsızlığı probleminin çözülmesi için istişare ve çalışma gruplarının (hem resmi olan, hem resmi olmayan) birlikte oluşturulması için destek olmanızı rica ediyoruz.

Muhtemelen ilk etapta gözlemci olarak (resmi veya gayri resmi) katılım meselesini gözden geçirmenizi temenni ediyoruz.

Saygıyla,
Bağımsız Tataristan Hükümeti Başbakanı Rafis Kaşapov

Mission News Theme by Compete Themes.