Press "Enter" to skip to content

İlham ALİYEV – 60. Modern Azerbaycan’ın Kurucu Ali Başkomutanı

Hulusi Kılıç ve İlham Aliyev. 2012 yılı

Son yeniləmə: 23 Dekabr 2021 10:06

Hulusi Kılıç – Türkiye’nin Azerbaycan’daki eski Büyükelçisi. Özel olarak bayraqdar.info için

Ali Başkomutan, Muzaffer Prezident Cenap İlham ALİYEV, Umummilli Lider, merhum Haydar ALİYEV’in vefatından sonra Devlet Başkanı seçilmiş, babası ulu önderden teslim aldığı bayrağı daha yükseklere taşımış ve taşımaya devam etmektedir.

Cenap Prezidentin önceliği iç güvenlik ve huzuru sağlamanın yanısıra ülkenin iktisadi kalkınmasını sağlamak ve silahlı kuvvetlerini modern silahlarla donatmak oldu. Cenap Prezidente göre iktisadi ve askeri gücü olmayan ülkelerin siyasi gücü de olmaz. Nitekim Can Azerbaycan’ın iktisadi gücü arttıkça siyasi ve askeri gücü artmış ve bölgenin parlayan yıldızı haline gelmiştir. Ayrıca petrol ve gaz satışından elde edilen gelirin bir bölümü ordunun modernleşmesi, bir bölümü alt yapı ve üst yapılar için harcanmıştır.

Keza petrol ve gazdan elde edilen gelirin bir bölümü de kaçkın ve göçkünlerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve halkın sosyal refah düzeyinin artırılması için harcanmıştır.

Umummilli lider Haydar ALİYEV gibi Ali Başkomutan, Muzaffer Prezident Cenap İlham ALİYEV Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem vermiştir. Bu bağlamda 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının faaliyete geçmesinden sonra Cenap Prezident Türkiye ile Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve TANAP projelerini gerçekleştirmiştir. Ayrıca 2007 yılında İzmir Aliağa’daki PETKİM’in altın hissesini satın almıştır.

Cenap Prezident göreve geldikten sonra Umummilli lider gibi Türkiye ile askeri ilişkileri geliştirme, Türkiye’nin askeri tecrübelerinden yararlanma sürecini sürdürmüştür. Sonuç olarak bugün itibariyle Cenap Prezident Türkiye ile ilişkilerin zirveye çıkması için üzerine düşeni yapmıştır.

Cenap Prezident göreve geldikten bu yana başta Batı ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke ile ilişkileri geliştirmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda Azerbaycan 2011 yılında rekor düzeyde oy alarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini kazanmış, 2010 yılında katıldığı Bağlantısız Ülkeler Harekatı’nın 2019 yılında dönem başkanlığa seçilmiştir.

Türk Dünyasının gelişmesi ve güçlenmesine büyük önem veren Cenap Prezident 2009 yılının Ekim ayında Nahçıvan’da Türk Devletleri zirvesine ev sahipliği yaparak, Türk Konseyi’nin kurulmasında önemli katkıda bulunmuştur. Ayrıca Bakü’de TürkPA Genel Sekreterliğine ve Uluslarası Türk Kültür ve Miras Vakfına ev sahipliği yapmayı kabul etmiş ve her iki kuruluş için bina tahsis etmiştir.

Cenap Prezident 1992-1993 yıllarında Ermeniler tarafından işgal edilen toprakların azadlığı için çok çalışmış, Minsk Grubu çerçevesinde oluşturulan 3’lü eşbaşkanların Azerbaycan aleyhine olan önerilerini geri çevirmiştir. Ayrıca Ermeni liderlerle görüşmelerde karşı tarafa taviz vermemiştir.

Cenap Prezident’in İkinci Karabağ savaşı sırasında birçok ülkeyle yürüttüğü siyasi ilişkiler ve diplomatik temaslar ve savaştaki galibiyeti O’nun üstün liderliğini somut olarak göstermiştir.

Bu bağlamda İ.Aliyev’in 44 günlük Vatan muharebesi sırasında yabancı basına yaptığı açıklamalar, yürüttüğü diplomatik girişimler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmiş, savaşın gidişatını yönlendirmiştir.

Cenap Prezident 10 Kasım 2020 tarihli 3’lü mutabakatın maddelerinin belirlenmesinde önemli rol oynamıştır. Bu bağlamda Zengezur dehlizinin açılması, Ağdam’da kurulan Türk-Rus ortak izleme merkezinde Türk subayların görev yapmaları, Ağdam, Kelbecer ve Laçin’in hiçbir kurşun atılmadan geri alınması onun üstün ve vizyoner bir lider olduğunu somut olarak göstermiştir.

İ.Aliyev Karabağ zaferinden sonra can Azerbaycan halkının tam olarak güven ve desteğini kazanmış ve dünyada saygın bir yer edinmiştir.

Sonuç olarak Cenap Prezident 2. Karabağ savaşında kazandığı tarihi zafer sonucu Can Azerbaycan’ı Kafkasya’nın en önemli ülkesi haline getirmiştir.

Cenap Prezidente 24 Aralık’ta dolduracağı 60. doğum yılında möhkem cansağlığı, uzun ömür ve uğurlar dilerim.

Çox hörmetli Ali Başkomutan, Prezident Cenab İlham Aliyev’e möhkem cansağlığı, uzun ömür, xoşbextlik ve yeni uğurlar arzulayıram.

Mission News Theme by Compete Themes.