Press "Enter" to skip to content

Üniversitemizdeki Yabancı Öğrencilerin Yüzde 20’si Azerbaycan Uyruklu

Son yeniləmə: 15 Oktyabr 2021 10:39

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın bayraqdar.info için özel repörtajı

Bayraqdar.info – Bilindiği üzere, kardeş Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde çok sayıda Azerbaycanlı genç eğitim görmekte. Azerbaycanlı gençlerin yüksek eğitim almak için daha çok baş vurduğu üniversiteler sırasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ön sıralarda yer almakta. Böyle bir durum nedensiz değildir. Çünkü Üniversite’de öğrenciler için her türlü kolaylıkların sağlanması, aynı zamanda kaliteli eğitim sistemi Azerbaycanlı gençlerin seçimini etkileyen nedenler sırasındadır. Peki, şimdi Üniversite’de kaç Azerbaycanlı öğrenci eğitim görmekte? Hem Üniversite’nin Azerbaycan üniversiteleri ile ilişkileri nasıldır?

Bir hafta önce Eskişehir’e kısa süreli bir gezimiz oldu. Fırsatken Üniversite’nin Rektörü, Prof. Dr. Kemal Senocak’la görüşerek sorularımızı yanıtlamalarını rica ettik. Sağ olsunlar, bizi kırmadılar, bilakis, sorularımıza içtenlikle yanıt verdiler. Kendilerine bir kez daha teşekkür ederek sayın Rektörün bayraqdar.info’ya özel röportajını değerli okurlarımıza taktim ediyoruz.

– Sayın Rektör, önce Azerbaycan’la ilgili fikirlerinizi rica etmek isteriz. Azerbaycan’ın Vatan Savaşı’nda Zaferini nasıl degerlendiriyorsunuz?

– 1918 yılında Kafkas İslam Ordusu’nda askerlerimiz birlikte mücadele vererek düşman askerlerini Azerbaycan topraklarından kovmuşlardır. Sonrasında yaşanan, Sovyetler Birliği döneminde yapılan baskılar bu beraberliğe zarar verememiş, aksine, ülkelerimiz insanlarının bağlarını daha da kuvvetlendirmiştir. Ülkelerimizin kardeşliği zamana ve baskıya karşı ciddi sınavlar vermiştir. Günümüzde devletlerimiz birçok alanda birlikte hareket ederek ortak tarihimizden gelen birlikteliği devam ettirmektedir. Bizler birbirine gönülden bağlı iki ayrı devletiz, birbirimize karşı muhabbetimiz her zaman samimi olmuştur.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayı sonlarında başlayan Vatan Savaşı’nı medya organları vasıtasıyla yakından takip ettim. Savaşta Azerbaycan askerinin kahramanca mücadelesi ve kısa sürede sonuca gitmesi Ermenistan tarafını çaresiz bırakmış, anlaşma zemini aramaya itmiştir. Yapılan anlaşma ile Azerbaycan diplomatik anlamda da kazanımlar elde etmiştir. Böylece yıllardır işgal altında olan şehirler vatan toprağına katılmış ve adalet yerini bulmuştur. Bu durum ülkemizde de sevinçle karşılanmıştır. Bu vesile ile önümüzdeki günlerde 1. Yıl dönümü gerçekleşecek olan Vatan Savaşı Zaferini tekrar kutluyorum.

– Bu gün Türkiye ile Azerbaycan bir çok alanlarda başarılı işbirligi yürütmektedir. Bu kapsamda eğitim alanında işbirligini nasıl degerlendiriyorsunuz?

– Türkiye ile Azerbaycan kadim bir iş birliği geçmişine sahiptir. Son yıllarda gerek lisansüstü, gerek tıpta uzmanlık, gerekse lisans ve önlisans düzeyinde olsun Azerbaycan’dan üniversitelerimize gelen öğrenci sayılarının giderek artması her iki ülkenin geçmişten gelen güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesine olanak sağlıyor ve kültürel aktarımın karşılıklı olarak gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Öğrencilerimizin başarılı olması ve ülkelerine döndüklerinde gerekli katkıyı sağlayabilmeleri adına çağın gereklerine uygun eğitimi almalarını sağlıyoruz. Bu iş birliğinin önümüzdeki süreçte daha da artmasını istiyor ve bekliyoruz.

Bayraqdar.info Editörü Nadir Azeri Rektör Kemal Şenocak’la

– Azerbaycan üniversiteleri ile iş birliginiz var mı veya gelecekte böyle bir iş birligi planlanıyormu?

– Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Haziran 2021’de Azerbaycan’da iş birliği olanaklarını görüşmek ve mevcut ilişkileri bir üst seviyeye taşıyacak bilimsel araştırma ve ortak proje alanlarını belirlemek amacıyla Azerbaycan Turizm ve İşletme Üniversitesi ile Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversite’sini ziyaret etti ve bu iş birliği çalışmalarını başlattı. Bu kapsamda Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi ile yapılan bu görüşme sonucunda iki Üniversite arasında Mimarlık ve İşletme bölümlerini kapsayan öğrenci ve personel hareketliliği ile ortak bilimsel araştırmalar yapılması üzerine iş birliği anlaşması ve Erasmus+ KA171 programı hareketlilik anlaşması imzalandı. Gelecekte bu iş birliklerinin artırılması için fırsatları değerlendirip yeni adımlar atmayı planlıyoruz.

– Eskişehir’de Azerbaycanlı öğrencilerin sayısı çok. Bu öğrencilerin kaçı sizin Üniversite’de eğitim almakta? Azerbaycanlı öğrencilerin eğitim çalışmaları umutlara yol açıyor mu?

– Üniversitemizde bulunan yabancı öğrencilerden yüzde 20’si Azerbaycan uyruklu. Son kayıtlara gore Üniversite’mizde 281 Azerbaycan’lı öğrenci eğitim öğretim görüyor. Öğrencilerimizin bazıları eğitimlerinde başarılı olup dereceler elde edebiliyorlar. Bu durum bizleri hem umutlandırıyor, hem de ülkelerimizin gelecekte birlikte atacakları ortak adımlara güven ile bakmamıza neden oluyor. İki toplumun yakın ve güçlü ilişkileri birlikte yapılan faaliyetlerde de başarıyı getiriyor. Öğrencilerimiz Üniversite’mizde olmaktan memnunlar ve biz de onları misafir etmekten ve eğitim vermekten çok memnunuz.

– Son sorumuz; Azerbaycan halkına neler söylemek isterdiniz?

– Türkiye ve Azerbaycan’ın geçmişten gelen ve geleceğe güçlü biçimde süren ilişkilerinin çok kıymetli olduğunu ve dünya arenasında bu iki toplumun birbirine olan desteğinin her koşulda sürmesi gerektiğini vurgulamalıyız. Zira iktisadi, sosyal ve bilimsel bakımlardan ülkelerin birbirine destek olabilmesi uluslararası ilişkilerdeki güç dengelerinin ülkelerimiz lehine çevrilmesi bakımından büyük bir öneme sahiptir.

– Teşekkür ederiz.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi: 18 Ağustos 1993’te 496 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuş; Mühendislik-Mimarlık, Tıp ve Fen Edebiyat Fakülteleri ile Üniversite Hastanesi Anadolu Üniversitesi’nden ayrılarak Osmangazi Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Eskişehir Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri ile yeni açılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Osmangazi Üniversitesi adıyla yeniden yapılanmıştır.

Osmangazi Üniversitesi’nin adı, 1 Temmuz 2005 tarihinde 5379 sayılı Kanun ile “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi” olarak değiştirilmiştir.

Yasal olarak 1993’te kurulmasına rağmen alınan Senato Kararı ile Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’nin (EDMMA) kuruluş tarihi olan ‘1970’ senesi, ‘kuruluş yılı’ olarak kullanılmaktadır. 1994 yılında Sivrihisar Meslek Yüksekokulu, 1995 yılında Ziraat ve İlahiyat Fakülteleri, 1998 yılında ise Eğitim Fakültesi kurulmuş, 2008 yılında Diş Hekimliği Fakültesi ve Devlet Konservatuarı birimlerimize eklenmiştir. Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu 2007-2008 öğretim yılında eğitime başlamış, 2009 yılında ise Sanat ve Tasarım Fakültesi kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Fakültesi 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Son olarak 2013 yılında Turizm Fakültesi, 2018 yılında ise Hukuk Fakültesi kurularak geçmişten bugüne hızla büyüyen ve gelişen Üniversitemiz bünyesine eklenmiştir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin toplam yerleşke alanı 2 milyon 880 bin 830 metre kare olup bu alanın 80 bin metre karesi derslik-laboratuvar-ofis, 50 bin metre karesi sosyal tesis-kütüphane ve 62 bin metre karesi sağlık alanı olarak kullanılmaktadır. Meşelik, Bademlik, Çamlık, Ali Numan Kıraç, Sivrihisar, Sarıcakaya, Mahmudiye, Çifteler ve Organize Sanayi Bölgesi Yerleşkelerinde eğitim-öğretim, AR-GE ve sağlık hizmeti faaliyetlerini sürdürmektedir. 50 yıllık bilimsel birikimi ile köklü ve güçlü bir üniversite olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 12 Fakülte, 2 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü ve 35 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bilgi üretmeye devam etmekte, çağdaş bilim yolunda kararlı adımlarla ilerlemektedir.

Mission News Theme by Compete Themes.